Poškodbe glave

Najpogostejši vzroki za poškodbe glave in možganov so prometne nesreče, padci, napadi, športne poškodbe in poškodbe pri delu. Za hude poškodbe glave so značilni dolgo bolnišnično zdravljenje, večdnevno umetno predihavanje, številne operacije in dolgotrajna rehabilitacija.

Zelo pogosta poškodba glave je pretres možganov. Značilno za pretres možganov je nezvest in ob povrnitvi zavesti je poškodovanec omotičen, vrtoglav, zmeden in ne ve točno, kaj se mu je zgodilo.

Zlom lobanjskega dna nastane največkrat pri ploskem udarcu glave ob tla ali steno. Na takšno poškodbo moramo najprej pomisliti, ko ima poškodovanec očalni hematom (pomodrelost spodnje in zgornje veke), iztekanje krvi iz sluhovoda, iztekanje likvorja iz ušes ali nosu, motnje vida, zmanjšanje ali izguba sluha. Zlom lobanjskega dna ni nujno vedno povezan z izgubo zavesti.

Pri poškodbi glave rano pokrijemo in obvežemo. Možgane zavarujemo s svitkom, ki ga naredimo iz zložene trikotne rute – le teh ne tiščih nazaj. Pri zlomih kosti na glavi, npr. čeljusti, se pogosto zgodi, da udi otečejo. Da ne bi prišlo do zadušitve, sprostimo dihalno pot tako, da odstranimo tujke in namestimo poškodovanca v stabilni bočni položaj.

 

Obveze za glavo

Želvasta obveza za glavo

Frača za nos

Frača za brado

Obveza za glavo na dva načina (zavezano spredaj in zadaj)

Obveza za eno oko

Obveza za obe očesi