Pripomočki

Prvi povoj

Je najprimernejši za previjanje ran. Sestavljen je iz sterilne gaze v obliki blazinice in sterilnega povoja ter je izdelan v različnih velikostih. Zavit je v več omotov, ki ga varujejo, da zanesljivo ostane čist – sterilen. Z njim pokrivamo rane. V vojski uporabljajo prvi povoj, ki je zavarovan tudi z gumiranim platnom. Poleg tega ima ta ovoj dve blazinici, od katerih eno lahko premikamo, tako da z njima lahko pokrijemo prestreline. Z eno blazinico pokrijemo vstopno rano, z drugo izstopno. Na strelne rane, pri katerih krogla obtiči v telesu in je torej rana le ena (vstopna), položimo obe blazinici drugo na drugo. Enako uporabljamo prvi povoj pri drugih poškodbah, če je rana samo ena.

 

Prvi trebušni povoj

Je večji od navadnega prvega povoja in ima eno samo blazinico v velikosti 25 × 25 cm. Uporabljamo ga za pokrivanje obsežnejših ran na trebuhu in na oprsju.

 

Povoj za opekline

Je posebno izdelan povoj za pokrivanje opeklin. Dobro vsrkava tekočine in opekline ustrezno varuje pred infekcijo.

 

Gaza

Je bela mrežasta tkanina iz bombaževine, ki dobro vsrkava tekočine iz ran, na primer sokrvico in morebitni gnoj. Iz gaze naredimo zloženke in zvite gobice. Iz njih ne sme viseti niti ena nit. Pri prvi pomoči uporabljamo tudi sterilno gazo, zvito v omot 1/4m, 1/2 m in 1 m, kot zasilni pripomoček, če nimamo pri roki prvega povoja ali je poškodba zelo obsežna. Z zloženkami pokrivamo rane, s povoji, z obližem ali lepilom pa jih pritrdimo na poškodovani del telesa.

 

Staničevina ali papirna vata

Najpogosteje jo uporabljamo za oblaganje opornic. Kemično čiščena vata vpija tekočine, Sterilno jo dajemo pri ranah čez gazo, nikoli pa je ne smemo položiti neposredno na rano, ker se zalepi in jo bodo morali kirurško odstraniti. To pa pomeni veliko komplikacijo za poškodovanca. Neprečiščena vata nam služi za oblazinjenje opornic.

 

Vrste povojev

S povoji pričvrstimo gazo na rano. Uporabljamo povoje različne dolžine in širine ter iz različnih materialov. Povoji iz hidrofilne gaze mora biti zarobljen. Krep povoj v novejšem času vedno bolj uporabljamo za obvezovanje sklepov in udov ter kompresijske obveze, ker je primerno tkan in raztegljiv.

Trikotna ruta

Uporabljamo jo lahko za obveze, za imobilizacijo in začasno ustavitev krvavitve.

 

Obliž

Je trak iz impregnirane tkanine, ki je na eni strani lepljiva. Z obližem pritrdimo na kožo manjše obveze in zloženke iz gaze.

 

Varnostne zaponke in sponke

Z njimi na koncu zapenjamo obveze in trikotne rute. Če teh pripomočkov nimamo, uporabimo primerna zasilna sredstva, ki so nam dosegljiva, kar je pogosto pri elementarnih nesrečah. Takrat lahko za pokrivanje rane uporabimo kose čistega platna, dele perila ali robec, ki morajo biti oprani in neposredno pred okužbo dobro prelikani. Zasilne povoje in trikotne rute lahko naredimo iz platna, flanele, rjuhe, perila in brisač.

 

Imobilizacijski material

Za imobilizacijo poškodovanih delov telesa lahko uporabimo različen material: deščice, letve, drevesno skorjo, časopisni papir, lepenko, pasove, šotorska krila, odeje in drugo. Zelo pomembno je, da uporabimo najbolj primerno sredstvo, ki ga imamo pri roki. Pomožna pripomočka sta tudi nož in škarje za rezanje obleke, povoja in obliža. Novejša sredstva pa so Dura deska za hrbtenične poškodbe in vakuumske opornice, ki so zelo enostavne za uporabo