Uporaba gasilnika v osebnem vozilu

Požar na osebnem vozilu se lahko hitro širi, vendar je verjetnost, da bi zaradi požara prišlo do eksplozije osebnega vozila zelo majhna. Večja nevarnost je, da ostanete ujeti v gorečem vozilu in se zadušite s plini, ki nastanejo ob gorenju.

Začetni požar v osebnem vozilu lahko z gasilnikom pogasite ali omejite sami. Priporoča se, da v vozilo namestite gasilnik na prah (2 do 3 kg). Gasilnik naj bo čvrsto pritrjen na lahko dosegljivem mestu. Vzdržujte in uporabljajte ga skladno z navodili proizvajalca.

 

Kako ukrepati, če zagori osebno vozilo

Ko na osebnem vozilu opazite znake, ki bi lahko pomenili požar (dim, vonj po zažganem ali plamen), vozilo takoj ustavite na varnem mestu (ne na bencinski črpalki, v suhi travi). Na avtocestah in hitrih cestah, kjer ob desnem robu vozišča poteka odstavni pas, vozilo odstranite na odstavni pas in vključite varnostne utripalke.

Zapustite vozilo. Vozilo morajo zapustiti tudi vsi potniki in se čim prej umakniti na varno. Iz vozila ne izstopajte brezglavo. Ne hodite po nepotrebnem okoli vozila in ne ocenjujte nastale škode. Vozilo označite z varnostnim trikotnikom. Če lahko, iz vozila vzemite le najnujnejše osebne predmete in dokumente, morebitni tovor pustite v njem.

Če imate gasilnik in ga lahko varno dosežete, poskušajte pogasiti požar. Če se požar razvija in ga ne morete pogasiti, pokličite številko 112.

 

Kako gasiti požar v motorju osebnega vozila

Če zagori v motorju osebnega vozila, malo privzdignite pokrov motorja. Gasilnik usmerite v odprtino med pokrovom motorja in masko vozila. Pred gašenjem nikoli ne odpirajte pokrova motorja. Požar se namreč lahko razvije do te mere, da ga ni mogoče pogasiti z gasilnikom. Če se je požar že razvil in ga ne morete pogasiti, pokličite številko 112.

Povzeto po: Ministrstvo za obrambo, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje