Od četrtka, 28.6.2018, do nedelje, 1.7.2018, smo bili na izletu v Bosni, kamor nas je povabilo naše prijateljsko društvo DVD Blagaj. Z našega društva so odšli trije gasilci, ki so ob prihodu domov napisali izčrpno “poročilo” o tem, kaj so počeli in kakšni so bili vtisi. Prilagamo njihov prispevek in galerijo utrinkov.

 

Operacija: BOSNA

Na prelepo četrtkovo jutro, 28.7.2018, smo se odzvali na povabilo našega prijatelja g. Saliha in se odpravili v bližino mesta Mostar v avtokamp Paradis, kjer prav tako domuje lokalno prostovoljno gasilsko društvo, DVD Blagaj.

Pot nas je vodila preko sosedne Hrvaške vse do mejnega prehoda Gradiška, kjer smo prestopili na ozemlje Bosne in Hercegovine. Pred nami je bil že prvi postanek v Banji Luki, kjer smo obiskali gostilno Obelix in se okrepčali z odličnimi čevapčiči. Nadaljevali smo do mesta Jajce, kjer smo si ogledali etnološki muzej z razstavo mineralov, grobnico ter prelep slap reke Vrbas. Po ogledu znamenitosti smo nadaljevali do Jablanice, kjer je razstavljen porušen most, katerega so razstrelili partizani v času II. Svetovne vojne, da bi tako preprečili prehod sovražniku preko reke Neretve. Zadnja postaja prvega dne je bil kamp Paradis, kjer smo se nastanili v svojem šotoru.

Drugi dan smo se ob 10. uri odpravili do izvira reke Bune, kjer je tudi znamenita Tekija. Kasneje smo si ogledali sam izvir, ki se nahaja v jami pod goro. Na poti nazaj mimo kampa smo srečali prijatelje iz Srbije, ki so rade volje skočili v naš kombi in se skupaj z nami odpravili novim ogledom naproti. Peljali smo se skozi Mostar, do križa nad njim, od koder se razprostira prelep pogled na Mostarsko dolino oziroma dolino reke Neretve. Po parih klikih na sprožilec fotoaparata smo se odpravili proti Međugorju, kjer je velika katoliška cerkev, ki je bila postavljena po domnevnem čudežu; prikazu Marije matere božje. Cerkev je novodobna, troladijska, a kljub temu atraktivna. V sami okolici cerkve je mogoče videti lepo urejen park oziroma dvorišče, na katerem najdemo, poleg spovednic, tudi kip Marije, okoli katerega kleče krožijo verniki ter molijo rožni venec. Ljubitelji pohodov se lahko odpravijo do 1.5 km oddaljenega mesta, kjer se je domnevni čudež zgodil ali pa do 2.5 km oddaljenega mesta, kjer je postavljen mogočni križ. Ker smo vedeli, da se v bližini skriva še en biser narave, slapovi Kravice, smo se hitro odpravili v njihovo smer. Od parkirišča nas je vodila pot po stopnicah do samih slapov, ter reke, v kateri se je mogoče kopati ali pa celo voziti s kajakom, ki si ga je moč sposoditi. Jan in Domen sta seveda takoj skočila vsak v svoj kajak ter se pogumno odpravila vzdolž rečne struge. Kmalu sta naletela na prvo in zadnjo oviro na svoji poti, brzico, ki sta jo taktično premagala. Po tej mokri dogodivščini smo se vrnili do kombija, kjer se je moker del ekipe preoblekel, medtem, ko se je ostali del posvetoval in se odločil, da se bo pot nadaljevala v stari del mesta Mostar.

Po prihodu do parkirišča v neposredni bližini starega mostu, smo se odpravili proti le temu, vendar nas je ustavilo vreme. Ko je dež ponehal smo pot nadaljevali preko starega mostu ter nato po levem bregu Neretve, do mostu, ki nas je pripeljal direktno do Španskega trga, na katerem stoji gimnazija Mostar, stara mogočna zgradba, z ne dolgo nazaj obnovljeno zunanjostjo. V nadaljevanju poti smo obšli mestni park, ter se nato počasi vrnili do svojega vozila, saj ja bila ura že preko 9 ure zvečer.

Naslednji dan  smo vstali okrog 9. ure. Po okrepčilu smo obiskali star grad nad Blagajem. Do hriba, na katerem stoji grad, smo se pripeljali s kombijem, dalje smo pa šli peš. Na vrhu je prelep pogled nad Blagajem ter dolino, v kateri se nahaja. Po kratkem postanku smo se vrnili do kombija in odšli na malico. Ko smo potešili lakoto smo se vrnili v kamp, kjer je že potekalo predavanje o požarih v naravi. Pridružili smo se razpravi, medtem, ko smo čakali na kosilo. Ker je imel Jan veliko željo peljati star gasilski tovornjak, ki je v lasti DVD Blagaj, mu je predsednik dovolil, da si ga izposodi za »en krog«. Vožnja je bila vznemirljiva in zabavna, saj gre za vozilo staro več kot 50 let. Ko smo se vrnili, smo se vsi gasilci iz kampa odpravili v Mostar, do osnovne šole, kjer je potekala prireditev. Ob koncu smo se vsi skupaj okrepčali s čevapčiči in se siti vrnili v kamp, ker nam pa druženja ni bilo dovolj, smo z kolegi iz Srbije pozno v noč igrali »Človek ne jezi se«.

Drugo jutro je bil čas za naš odhod. Zgodaj zjutraj ob 6.30 smo se vstali in začeli pakirati naše stvari v kombi. Poslovili smo se od novih prijateljev ter odšli proti domu. Pot nas je peljala skozi Jablanico do Sarajeva, kjer smo tudi ustavili. Sprehodili smo se do Baščaršije, kjer smo si ogledali stojnice in se okrepčali z čevapčiči. Po malici smo si ogledali še bližnjo cerkev, v kateri je potekala maša, nato smo se napotili dalje proti domu. Pot smo po avtocesti nadaljevali do Zagreba, kjer smo se ustavili na kavi, dotočili gorivo ter nadaljevali pot proti domu, kamor nas je srečno in varno pripeljal nazaj naš voznik Jan.

Dodaj odgovor