Velika gasilsko-reševalna vaja: Goreče ljubosumje

0

V soboto, 9. 11. 2019, dober teden nazaj, smo so delovali na veliki gasilsko-reševalni vaju v Koprivnici in na kateri je sodelovalo 5 prostovoljnih gasilskih društev, poklicna gasilska enota, službe nujne medicinske pomoči, vojska s helikopterjem in policija. Vajo je organiziralo naše prijateljsko društvo PGD Veliki kamen.

VELIKA GASILSKO-REŠEVALNA VAJA »GOREČE LJUBOSUMJE«

PODTAKNJEN POŽAR IN STRELSKI OBRAČUN V OSNOVNI ŠOLI KOPRIVNICA

Gasilsko-reševalna vaja z zelo natančno izdelanim scenarijem se je začela tako:
Ljubosumen mož je v Osnovni šoli Koprivnica podtaknil požar, ustrelil učitelja in ugrabil učiteljico, svojo izven zakonsko partnerico ter ji grozil s pištolo. V požaru je zaradi zadušitve z dimnimi plini umrla ena oseba, ena učenka pa je bila zaradi hudih opeklin s helikopterjem prepeljana v Ljubljanski UKC. Policisti so v bliskoviti akciji storilca na aktivnem strelskem pohodu v odprtem spopadu onesposobili. V dogodku je bila lažje poškodovana še 1 odrasla oseba in dva otroka. Na intervenciji je posredovalo 41 prostovoljnih in poklicnih gasilcev, ki požar pogasili, rešili 16 učencev, ki so ob požaru ostali ujeti v učilnicah, vse ponesrečence pa uspešno spravili na varno, kjer so jih v oskrbo prevzeli reševalci in prvi posredovalci. Vodja intervencije, poveljnik PGD Veliki Kamen, Silvo Klavžar je po intervenciji povedal: »Najtežjo odločitev v taki situaciji je potrebno sprejeti v trenutku, ko iz okna v drugem nadstropju, zaradi požara, na pomoč kričijo nemočni otroci. Na drugi strani pa je na pohodu aktivni strelec zaradi katerega sem kot vodja dolžan intervencijo prekinit in odpoklicat vse gasilce in reševalce v zaklon, da ne bi ogrožal njihovih življenj. Morali smo počakati policijo, ki pa je na srečo hitro obvladala situacijo, da smo lahko tudi mi kmalu rešili vse otroke na varno.« Kot da to ne bi bilo dovolj, so delo reševalnih služb ovirali še panični starši, pri čemer je policija enemu od njih, zaradi oviranja dela reševalcev in ogrožanja varnosti odvzela prostost.

Vse to se bere kot napeta kriminalna drama. Na srečo pa je pri vsem skupaj šlo zgolj za veliko gasilsko-reševalno vajo s pomenljivim naslovom »Goreče ljubosumje,« ki je potekala, v organizaciji PGD Veliki Kamen, v soboto, 9. novembra 2019 ob 10. uri v Koprivnici.

Na vaji je sodelovalo 41 gasilcev iz PGE Krško, PGD Veliki Kamen, PGD Mali Kamen, PGD Senovo, in gostujočih PGD Brezje iz Maribora ter PGD Podsreda. Poleg njih so sodelovale še tri patrulje policistov Policijske postaje Krško in policisti iz Policijske uprave Novo mesto, dve enoti Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Krško z ekipo prvih posredovalcev PGD Veliki Kamen, helikopter Slovenske vojske in Regijski center za obveščanje Brežice. Pri organizaciji in izvedbi scenarija vaje so sodelovali trije načrtovalci vaje, maskerka, 16 učencev OŠ Koprivnica in 9 ponesrečencev – statistov. Vajo si je ogledalo okoli 200 gledalcev in opazovalci različnih interventnih služb v sistemu zaščite in reševanja.

Po vaji je zbrane nagovoril župan Občine Krško mag. Miran Stanko, ki je izrazil zadovoljstvo nad videnim posredovanjem in usklajenim delom interventnih služb, reševalnih enot, delom policije in vojske.

Namen vaje je bil preizkusiti pripravljenost na skupno posredovanje gasilskih enot in ostalih služb zaščite in reševanja ob pojavu zahtevnejše intervencije – podtaknjenega požara v osnovni šoli, z velikim številom ujetih otrok in drugih ponesrečenih oseb, ob vzporedni aktivni strelski situaciji »AMOK« z enim aktivnim strelcem, kot tudi izmenjava izkušenj in prenos strokovnega znanja med vsemi udeleženci vaje.

Po končani vaji je sledila kratka analiza v gasilskem domu na Velikem Kamnu, ki je pokazala, da so bile naloge vaje uspešno in hitro opravljene, kot tudi možnosti izboljšav za v prihodnje. Udeleženci so izrazili zadovoljstvo nad pripravo in organizacijo takšnih dogodkov ter se zavzeli za krepitev prenosa znanja in še tesnejše medsebojno sodelovanje

Dodaj odgovor